Panettone s pistáciovým krémem – luxusní sicilský vánoční dezert

Recept – klíčové ingredience a postup

(Přeloženo a upraveno pro použití jako inspirace, ne jako přesný recept)

Ingredience pro těsto

  • 500 g hladké mouky

  • 150 ml vlažného mléka

  • 100 g cukru

  • 150 g měkkého másla

  • 3 vejce

  • 10 g čerstvého droždí

  • špetka soli

  • 100 g nasekaných pistácií

Ingredience pro pistáciový krém: https://www.original-italy.cz/pistaciovy-sladky-krem-il-pistacchio190-g/

  • 200 g pistáciového krému (na natírání)

  • 50 ml čerstvé smetany

Postup (v kostce)

  1. Rozpusťte droždí ve vlažném mléce s lžičkou cukru, nechte 10 minut odpočívat.

  2. Smíchejte mouku a cukr, přidejte droždí, vejce a změklé máslo. Hněťte do hladka.

  3. Vmíchejte sůl a nasekané pistácie. Pokračujte v hnětení cca 10 minut.

  4. Nechte těsto kynout zakryté alespoň 3 hodiny na teplém místě.

  5. Přesypte do formy panettonu a nechte kynout další ~2 hodiny.

  6. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 40–45 minut (zkontrolujte špejlí).

  7. Po vychladnutí odřízněte vršek, naplňte směsí pistáciového krému a smetany.

  8. Vraťte vršek, můžete polít pistáciovým krémem a posypat pistáciemi.